Home | Trigger-it Sportmassage | Triggerpointmassage | Stoelmassages | Arnhem en Rheden

Dry Needling

Wat is dry needling?


Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, acupunctuur-naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn (triggerpoints). Dit zijn kleine gebiedjes in het spierweefsel met een zeer slechte doorbloeding waardoor de spiervezels niet meer kunnen ontspannen en afvalstoffen niet meer afgevoerd worden. Dit veroorzaakt bewegingbeperking en pijn, vaak met uitstraling in bijvoorbeeld arm of been. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.”Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

                                 


Hoe werkt dry needling?


Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.


Wat voel je tijdens een dry needling behandeling?


De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun (niet veel dikker dan 2 tot 3 haren). Het gevonden triggerpoint wordt gemarkeerd en tussen twee vingers begeleid, waarna het naaldje door de huid wordt getikt; dit is nagenoeg pijnloos.
Daarna wordt het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe bewogen en ook dat wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Als het naaldje is aangekomen bij de myofasciale triggerpoint volgt er meestal een zwaar en dof gevoel met wat lichte uitstraling naar verder gelegen gebied. Het gevoel lijkt een beetje op spierpijn na bijvoorbeeld een zware training.


Wat voel je ná een dry needling behandeling?


Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. Dit duurt meestal niet lang: hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af.